torstai 29. maaliskuuta 2012

Kahvia kahvia..."Pannu kuumana" on nimeltään tämä kirja, jonka lainasin kirjastosta.


Siinä on tietoa kahvin tulosta Suomeen, tarinoita ja faktatietoa... Esim. eräs emäntä oli saanut tuliaisena kahvinpapuja, oli sitten yrittänyt kattilassa niistä kahvia keittää, eihän siitä oikein kahvia ollut tullut. Joku oli jopa siivilöinyt keitinveden pois ja tarjonnut kahvinpapuja lusikalla syötäväksi :) 

Jos talossa oli pihi isäntä, saattoi emäntä kiehauttaa salaa kahvia vaikkapa navetassa. Nykyäänkin puhutaan "sumpista" joka kuitenkin on vanhojen porojen/kahvin päälle keitettyä kahvia. Ja käytettyjä kahvinporoja on käytetty mm. kasvimaan lannoitteena. Pannukahvia keitettäessä sitä on kiehuteltu minuuttikaupalla, lisätty suolaa, kahvin selvikettä (esim. lahnan suomuja!!)
Kahvin korvikkeesta olen kuullut, mutta tuo oli uutta tietoa minulle, että korviketta on ollut ihan myynnissäkin. Monenlaisia tarinoita korvikkeista kirjassa on. Mm. kovaa ruisleipää muserrettu, paahdettu ja siitä yritetty keittää "kahvia".Vieläköhän joku ryystää kahvia lautaselta ? :)

Eikös koulussa ennen tehty aina jollakin luokka-asteella käsitöissä pannumyssy! Oli meilläkin kotona pannumyssy käytössä lapsuudessani. Sellaistahan ei ole tarvittu enää vuosikymmeniin.

1960-luvun lopulla on sitten alkaneet kahvinkeittimet yleistyä meilläkin. Nykyään on sitten näitä latte, espresso, cappuccino ja mitä onkaan...

***

Ei ainakaan kahvin puutteesta johtunut, mutta eilen oli kyllä pääkipuinen päivä! Piti käydä Vantaalla koulutuksessa, menolennolla otin varovasti puoli kupillista kahvia, tuoksui niin hyvälle :) Perillä oli aamukahvitarjoilut voileivän kanssa. 

Koulutuksen jälkeen jäi joutilasta aikaa, joten lorvailin Jumbo -ostoskeskukessa osaamatta ostaa oikein mitään... kävin kahvilla :)  Ai niin, ostin kaksi arkkia ihania kiiltokuvia, toisessa kissoja, toisessa lapsia... Ok, laitan kuvat tähän:Lentokoneeseenhan ei saa viedä mitään nestemäistä, terävänlaisia esineitä... Eikä siinä oikein mitään vaatettakaan ehtinyt alkaa sovittelemaan.

Huom huom! Tästä kun on ollut puhetta niin mainitsen nyt, että Jumbossa on penkkejä missä istua, vähän joka puolella ja monenlaisia, että senkin puolesta ihan mukava ostoskeskus!Iltalukemisena on tällainen "Karhuvuoren varjo". Mukavasti kesken, on niin mielenkiintoinen että oikein mukava aina muutama sivu lukaista illalla.Näkyyköhän tuosta takakannen tekstistä mitään, ehkä napsauttamalla isommaksi jos jotakuta kiinnostaa.


7 kommenttia:

 1. Mukavia kuvia,ihana tuo vanha kahvimylly,muistan että meillä kotona oli tuommoinen:)

  VastaaPoista
 2. Ihana kahvipostaus! Meidän äiti joi kyllä mummulassa lautaselta kahvit, enpä nykyään ole hänen moista tehneen :) Toinen tarina tulisi jo kahvileivistä, jotka ainakin kuuluvat oleellisesti minun kahvihetkiin.

  päivi

  VastaaPoista
 3. Tuli oikein kahvin tuoksu nenääni juttuasi lukiessani. On kahvitavat muuttuneet, minusta keittokahvin aikaan kahvi tuoksui paremmalta kuin nykyään tämä tiputuskahvi, vaikka kai se on vain sitä, että muistot kultaavat. Kahvi kerman ja sokerin kanssa nautittuna ja tietysti pullaa, oi sitä ihanuutta. Nykyään ei kahvi maistu suussani enää miltään, valitettavasti. Iltalukemista on hyvä varata (varsinkin kahvin nauttimisen jälkeen:)).

  VastaaPoista
 4. Oikein kiva postaus siitä, miten ennen valmistettiin ja juotiin kahvia.
  On se nykyään niin helppoa, mittaat vain kahvin suodattimeen ja hetken päästä on valmista nautittavaksi.

  Ne pannumyssyt olivat aika ihania.

  VastaaPoista
 5. Ihana postaus, kertakaikkiaan. Tuli mieleen, että oonkohan minä siksi näin pullea ko penskana join monesti kahvia niin, että kahvikupissa oli enemmän sokeria ja pullamössöä kun kahvia....ei vaiteskaa ko minä oon muutenni niin perso makialle. Mutta kyllä ne kahvihetket ovat aina ihania ja onneksi olen oppinu nauttimaan kahvin ilman sokeria ja maitoakin.Tulukaapa joskus kahveelle, vaikkapa ensikesänä meijän mökkeröiselle niin saatte pannukahveet. t. tarja

  VastaaPoista
 6. Kiitos ritva. Kahvimyllyt on kauniita esineitä, niitä harvoin näkee nykyisin.

  Päivi, minullekin tuli äitisi mieleen tuosta kun kirjoitin :) Kahvileivissä olisi tosiaan jutun aiheita kerrakseen.

  Sirkka, minäkin olen kahvin juontia vähentänyt, töissä aamukahvit on kyllä pakko saada, ja iso mukillinen :)

  Kiitos sirpa. Helppoa on, meillä jopa sellainen keitin joka sammuu itsekseen, onneksi :) Niinpä, harmi kun niitä myssyjä ei enää tarvi oikein mihinkään.

  VastaaPoista
 7. Oho, sinähän olitkin täällä yhtä aikaa tarja :) Pannukahvia en muista milloin viimeksi olen juonut, pitääpä yrittää jarrutella joskus teidän mökin seudulla :)

  VastaaPoista

Pienikin kommentti piristää :)