lauantai 13. elokuuta 2011

Jäkälää


Vaikka tänään oli (ja on yhä) kurkku kipeä ja muutenkin flunssainen olo, kävin etsimässä metsästä vähän jäkälää. Sinne pitää mennä vielä uudelleen, niin pieni pikkuämpäri minulla oli vain mukana, ettei siihen monta palleroa mahtunut.Joulukoristeita siitä olen aikonut jo monena vuonna tehdä, mutta tekemättä on jäänyt. Nyt mietin että miten sen saisi pehmentymään ja pysymään pehmeänä, ettei murenisi tekovaiheessa tai myöhemmin. Netistäkin löytyi hyvin vähän mitään ohjeita. Sen verran vinkkiä löysin, että apteekista saisi ostettua glyserolia, jota sekoittaa veteen ja upottaa jäkälän siihen hetkeksi, niin pehmenisi. Jos jollakin lukijoista on kokemusta jäkälän käytöstä koristeissa, niin mielellän ottaisin vinkkejä vastaan!Tuossa "ei kenenkään metsässä" tai kunnan metsiä lienee, oli jäkälää tosi paljon, joten muutaman palleron ottaminen varovasti sieltä täältä ei toki hävitä kasvustoja.Ilma oli lämmin ja aurinkoinen aivan kuten säätiedotuksessa luvattiinkin :)


4 kommenttia:

 1. Heititpä vaikean kysymyksen. Arvelen, että kun jäkälä sitoo itseensä kosteutta, sen voisi saada säilymään pehmeänä muovipussissa niin, että sinne jäisi ilmaa ja suu tiiviisti suppuun. Eli pussin reunoista kiinni, pyöritys ilmassa ja solminta. Näin minä säilytän kantarellit jääkaapissa muutaman päivän eivätkä kuivahda. Jäkälää en ole koskaan kokeillut. Jäkäläpallerot on todella kauniita sekä metsässä että koristeena. Ennen vanhaan niitä laitettiin tuplaikkunoiden väliin talveksi, päälle puolukan marjainen oksa. Nyt on niin tiiviit ikkunat, ettei sinne saa jäkälää väliin eikä liimata enää rakoja umpeen, hih.

  VastaaPoista
 2. Niinpä voiskin mennä muutama päivä muovipussissa, kiitos anja vinkistä! Vaikea materiaali tuntuu olevan, aivan murenee jos painuu vähänkään käsissä... pitää käydä apteekista kyselemässä siitä glyserolista vielä.

  VastaaPoista
 3. Heips. Minä kerään joka syksy jäkälää. Ainakin meillä säilyy kosteena ihan autotallissa pahvilaatikossa vaan eihän se haittaa vaikka kuivaakin sitten voi vaikka suihkutella kosteeksi. itse laitan kuivana keittiön ikkunan väliin ja koristelen sen muutoinkin.Joskus teen oveen seppeleen jäkälästä vaan meinaa aina pikkulinnut sen repiä. Kaunista se on myös ulkona eerikoiden tyvellä.

  VastaaPoista
 4. Hih, tuo olikin hyvä neuvo, minä nimittäin noudatin sitä jo ennen kuin näin kommentin! Hyvä että laitoit niin en enää mieti olisko kannattanut suihkuttaa vettä jäkäliin etteivät kuivu, illalla nimittäin kävin suihkepullon kans kostuttamassa niitä :) Kauniitahan ne on ikkunan välissä ja ulkona.

  VastaaPoista

Pienikin kommentti piristää :)