sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Keltainen lätty


Tervehdys, ajattelin laittaa tänne pienen postauksen ennen kuin päivän puuhat vievät minut mennessään.Tyttö kotiutui Riikasta perjantai-iltana, oikein hyvin oli reissu mennyt. Ostoksia oli matkalaukku pullollaan, kuitenkin muutama lati vielä lompakossa :)Sain tuliaisiksi rasiallisen Sitruunamakeisia ♥Sekä kerän nättiä ja ihanan pehmeää lankaa, mietin jo mitähän siitä tekisi, ehkä huivin... tuohon voisi yhdistää jotain toista lankaa niin tulisi isompi huivi.Ja vielä tämän palasaippuan, joka tuoksuu herkullisen hedelmäiseltä.Eilen iltasella lähdin muokkaamaan kasvimaata, tarkoituksena laittaa vähän siemeniä sinne itämään. Tämä pieni pikkuruinen orvokki sinne oli kasvanut, siirsin sen turvallisempaan paikkaan. Lapiohommat loppuivat kuitenkin lyhyeen, kun tuuli yltyi ja alkoi satamaan. Illan ja yön olikin sitten melkoinen puuskittainen tuuli. Ehkä tänään jossain välissä jatkan maan muokkausta.Illalla löysin itseni suunnittelemasta kuvioita mosaiikkipaloista :) Tässä ovat ihan irrallaan vielä ja kuvio muuttui liimaamisvaiheessa ehkä vähän yksinkertaisemmaksi. En huomannut nimittäin piirtää kuviota tuohon pohjaan, pitääpä olla viisaampi seuraavalla kerralla.Siinä se ilta sitten menikin melko myöhään ja tällaiselta lätty näyttää tänäaamuna. Minimosaiikkia minulla oli vain keltaisena, eli nuo värialueet oli vähän haastavia saada täytettyä sopivilla paloilla. Jälkikäteen on viisaampi, olisin laittanut isot palat neljään osaan ja tehnyt niillä. Tosin palat ei koskaan leikkaudu juuri niin kuin haluaa, eli ei niistä täysin neliöitä saa.

Tästä puuttuu vielä saumaus, eli mosaiikkilaasti pitää sekoittaa ja kaataa tuohon päälle, tunkea jokaiseen rakoseen ja tasoittaa. Kuivumisen jälkeen sitten hinkata pinnat taas puhtaiksi. Taidankin tehdä ainakin vielä toisen ennen saumaamista, niin saa sitten samalla laastinteolla saumattua. Mietin mitenkähän onnistuu saumaus, jos käyttää eripaksuisia paloja, kokeilemallahan sekin selviää :)

Joskus mosaiikkityöt näyttävät minun mielestä paremmilta ennen saumausta. Laasti on yleensä valkoista ja tuo sellaisen "kivimäisen" olemuksen näihin töihin. Värillistä laastia en ole koskaan kokeillut.

Näitähän voi käyttää pannunalustana ja jos laitan ripustuskoukun taakse, voivat toimia väliajat vaikkapa seinäkoristeena.

9 kommenttia:

 1. Kivat sait tuliaiset Riikasta! Ja tuo mosaikki työ on mielenkiintoista. Tosin silloin, kun lapset olivat vielä kotona ja niitä tehtiin niin emme tienneet tuosta saumauksesta mitään ja usein sitten ne vähitellen irtosi alustastaan.
  hyvää peltohommapäivää

  VastaaPoista
 2. Mukavia tuliaisia sait, tuo saippua näyttää
  hauskalta ja tuoksukin on varmaan miellyttävä.

  Nyt sait tuolla mosaiikkityölläsi minutkin
  innostumaan. Tuo alusta on kivannäköinen.
  Olen vallan unohtanut koko mosaiikin.
  Itse sekoitan toisinaan laastiin poltetun
  terran väristä jauhetta.

  Mukavaa alkavaa viikkoa Anja!

  VastaaPoista
 3. Lanmka näyttää siltä että siitä tulisi ihana huivi ♥
  Tuo mosaiikki juttu näyttää hauskalta, en ole koskaan kokeillut :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos mummeli, sirpa ja Tuula kommenteistanne. Mosaiikki vie mennessään :) Tuo on tosi kivaa puuhaa, kun muistaa niskaa venytellä välillä... Noihin voi upottaa muutakin, esim. simpukoita ja kiviä paitsi ei tietenkään pannunalusiin, kun on oltava melko tasainen pinta.

  VastaaPoista
 5. Mosaiikinteko on hauskaa, ainakin lapsenlapsesta, hän hankkii mummolle materiaalia :).
  Mosaiikinteko vie todellakin mennessään.
  Hienoja tuliaisia olet saanut. Ihana lanka.

  VastaaPoista
 6. Mukavat tuliaiset ;) Tuo mosaikki on hieno, mielenkiintoista...hm pitäisköhän tuotakin joskus opetella... ( Kaikki käsillätekeminen kun on niin mukavaa)

  VastaaPoista
 7. Kivoja tuliaisia, tuo saippua on syötävän hyvän näköistä.
  Mosaiikki työt on mukavia, siinäkin olet taitava.
  Ihanaa ,kaunista kesää!

  VastaaPoista
 8. Sinulla Markka onkin kivat materiaalin hankkijat :) Kiitos kommentistasi.

  Kiitos Kaarnikka, kannattaa kokeilla! Tämän kanssa täytyy olla varovainen kun leikkelee paloja, ovat teräviä, lasinsirujahan ne ovat.

  Kiitos seijastiina, samoin sinulle hyvää kesää!

  VastaaPoista
 9. Kivoja mosaiikkeja olet tehnyt. Voi kun olisi aikaa kokeilla, on varmaan kiva tehdä.

  VastaaPoista

Pienikin kommentti piristää :)