sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Käki kukkui


Eilinen lauantaipäivä meni vähän poikkeuksellisissa työhommissa.Käytiin miehen kanssa istuttamassa minun osuuteni puuntaimista meidän sisarusten yhdelle metsäpalstalle. Eli metsänhoitotöitä on tehty! Näistä männyntaimista aloitettiin.Tuolta me tultiin...... ja tuonne mentiin. Vai olikohan se sittenkin toisinpäin. Sitten siirryttiin toiselle kuviolle, jonne istutetiin kuusentaimia. Ja sitten se tapahtui - nimittäin upposin puolisäärtä myöten syvän ojan pohjalle, huh. Kiskoin kaksin käsin kumppareita irti, onneksi sain molemmat sieltä vielä takaisin. Sukat vähän meni mutaan mutta kun oli toisten päällä villasukat jalat pysyi kuivina ja pääsin jatkamaan istutusta. Eli pohjamutia myöten on nyt menty kirjaimellisesti :)

Kuvia en enempää ehtinyt / pystynyt ottamaan, sääolosuhteet ja maasto olivat lievästi sanottuna haasteelliset. Parin melko vetisen paikan yli piti mennä ja sitten kannella painavia taimivakkoja ojien ja tuppareiden yli, muutaman kerran niitä täyttämässä, eli taimia lisää hakemassa. Itse istutushomma oli kyllä ihan mukavaa; Putkella reikä maahan, putken kautta sujautettiin taimi maahan, putki pois ja vielä polkaisu että taimi istuttuu kunnolla.
Pieni kirkasvetinen soliseva puro ja rentukoita :)

Sitten iltapuolella tuli ukkoskuuro ja vettä satoi jonkin aikaa oikein kunnolla, eli kastuttiin täysin. Istutusputkiin alkoi savimaa tarttumaan... saatiin kuitenkin viimeiset vakalliset istutettua.

Ja käki kukkui kevään innolla, koko päivän! Aamupäivällä alkoi kuulua vaimeaa kukuntaa, ääni voimistui ja lopulta kuului niin kirkkaasti että taisi olla jo melko lähellä. Nähtiin metsätiellä vielä poro vasoineen ja toinen yksinäinen poro sekä joku suurikokoinen harmaanruskea metsälintu joka suhahti lentoon kun on oltiin kahvitauolla.

Että haasteita olisi ollut tarpeeksi yhdelle päivälle, tarttui meidän auto vielä poislähtiessä kiinni sateen liukastamaan savimaahan. Siinä yritettiin ensin kaikkia konsteja, risuja, oksia ja työntöä, mutta eihän sitä saatu lähtemään. Minä vain satuin saamaan vielä savikokkaresateen renkaista suoraan päälleni. Muutaman puhelun jälkeen tuli pelastava maajussi (tai poroisäntä) keltaisine traktoreineen, eikä kauaa mennyt kun päästiin kotimatkalle.

Kylläpä tänäaamuna tuntui sekä niskassa (vakan kanto hihnalla) että jaloissa, mutta niin vain saatiin homma tehtyä :)Tämä kuva ei ole omani vaan netistä löydetty, mutta tällaisia valtavia heinätuppaita siellä oli kaikista vetisimmässä paikassa, ne olivat vihreitä alaosastaan, hauskannäköisiä.

11 kommenttia:

 1. Olipa teillä rankka urakka eilen, ei ihme, että kroppa sai kyytiä! Vaan kyllä se kuntoa nostattaa sellainen metsässä rämpiminen! Käen kukuntaa en ole vielä kuullutkaan tänä keväänä. Tänään taas satoi niin, ettei ulkona viitsinyt ollakaan. Hyvä, kun tuli käytyä kirppiksellä eilen jo.

  VastaaPoista
 2. On se ollut vaiherikas päivä, että piti
  vielä autonkin juuttua sinne saveen...
  Hauskan näköisiä nuo heinätuppaat.
  Näin jälkeenpäin voi jo huokaista reissulle:
  Loppu hyvin kaikki hyvin!

  VastaaPoista
 3. Aika raskasta puuhaa, tiedän kokemuksesta. Olemme mieheni kanssa ja sisarusten, sekä lasten kanssa tehneet aika paljon kyseistä puuhaa. Sade ja kuuma ilma sekä itikat, pistävät hieman haastetta työhön. Kiva, että käki kukunnallaan antoi hieman tunnelmaa :)

  VastaaPoista
 4. Kylläpä sinä oot rämpimään joutunu...on sinulla hyvät jalat kun tuommoseen hommaan pystyt. Minä se ohejeistin ukkoni tuonne samaan paikkaan ja pari iltaa se siellä töitä teki. Mukava nähdä kuvistasi millaista siellä on, ihan kamalan näkösiä ryssänpäämättäitä siellä näkyykin olevan. Mukavaa alkavaa viikkoa t. tarja

  VastaaPoista
 5. Tuo työ onkin kokematta ja myös jää. Onhan tuo oikein kuntoreisu ollut, varmaan kotiinpäästyä oli märkänä ja kurassa. parempaa tulevaa viikkoa.

  VastaaPoista
 6. Sirkka, kyllä vain jos tuota useammin tekisi, kunto nousisi kohisten :) Täälläkin sataa vähän väliä tänään.

  Tosiaan sirpa, päivään mahtui monenlaista! Kyllä oli ihana nähdä sen traktorin tulevan :)

  Valokki, onneksi sentään ei vielä ollut sääskiä eikä edes kuuma ilma, jotain hyvää :)

  Tosiaankin tarja, rämmitty on olantakaa nyt, ihme kyllä jalkoihin ei niin ottanut kuin henkeen siellä, autosta noustessa kotona olivat kyllä ihan "tönköt". Johan sinä nimen löysit mättäille, minusta ne näyttää peikoilta :)

  mummeli, ei haittaa yhtään jos jää puunistutus kokematta :) Kiitos, eiköhän tuleva viikko mene vähän siistimmissä hommissa :)

  VastaaPoista
 7. Ihan hirrrveetä hommaa :) Olen joskus ollut istuttamassa ja päätin etten ikinä enää istuta.Helteisenä päivänä paarmat ja kaikki ötökät purivat, olin seuraavan viikon paiseilla. Jokainen lihas kipeänä :D Hienon näköisiä mättäitä :D

  VastaaPoista
 8. Kiva postaus! En ole koskaan moista hommaa tehnyt, joten olipa mukava nähdä ja lukea mistä on kyse. Huh, epäilen että ei taida olla minun hommaa.. (Hyvä kun iskä ei kysynyt mua kaveriksi, haitollapa olisin tainut olla.) Toisaalta kyllähän tuo istutus voisi olla kokemuksena hyvä. Kylläpä teitä onkin vastustanut kotimatkan alussa, onneksi saitte apua!! Meillä täällä Jäälissä kukkuu käki, se ei vaan ole kivaa herätä sen kukuntaan aamutuimaan :)
  Päivi

  VastaaPoista
 9. No olihan urakka mutta hyvä, että kuusikko pääsee takaisin :). Katsoin taimikuvaa monta kertaa jotta sammaltako niissä kaukaloissa oli, kun mittasuhteita ei hahmottanut. Ne olivatkin siis kuusentaimia.
  Kivoja peruukkpehkoja tuossa viimeisessä kuvassa.

  VastaaPoista
 10. Sinulla on Tuula ollut kyllä melkoinen kokemus samasta hommasta, huh :)

  Päivi, minä en ollutkaan vielä kuullut käkeä tänä keväänä ennen lauantainta. Ehkä kannattaa kokeilla istutusta vähän kuivemmassa maastossa, jos mahdollista :)

  Markka, toivotaan että lähtee taimet kasvamaan, ainakin kastelupuoli hoitui hetimiten suoraan taivaalta :)

  VastaaPoista
 11. Kaikella kunnioituksella kumarran, teit ns.miehen työn ja viellä naisena. Varmaan tuntuu jäsenissä seuraavina päivinä, tietää olleensa kovissa homissa....;)

  VastaaPoista

Pienikin kommentti piristää :)