lauantai 30. huhtikuuta 2011

Äidin maailma


Kyllä nyt harmittaa... Tänään otin paljon kuvia torireissulta ja täältä kotoakin - kaikki kuvat hävisivät kuin tuhka tuuleen yrittäessäni siirtää niitä koneelle
:( Ihme juttu, koskaan aiemmin ei ole tapahtunut, häipyivät kamerastakin sen siliän tien...Sain Essiltä luvan lainata pari hänen kuvaansa. Vappupallon myyjiä oli vähän joka kulmalla, hyvin näytti kauppa käyvän. Torilla oli paljon muitakin kojuja, ja ihmismäärä oli huomattavasti lisääntynyt sillä välin kun kävelimme mutkan keskustassa parissa kaupassa ja tietenkin kahavilassa :)Joku oli pullottanut vähän reilummasti simaa, kivasti kimaltelevat aurinkoisessa säässä. Vähän kylmä oli kyllä kun tuuli. Nyt on ulkona vielä kylmempää, joten saa haravointi jäädä tältä illalta, ehtiipä nuo viimeiset pläntit ja tienvarsiojat jonain tavallisena arki-iltanakin käydä rapsuttelemassa.Tässä minun ostokset ihan itselle, lisäksi ostin pari puista paistinlastaa sieltä torilta, niitähän tarvii aina.

Korua valitsin pitkään, niitä myytiin monessa eri kojussa. Tämä on puuhelmikoru on mukavan kevyt, ei huomaa ollenkaan kun on kaulassa, joten minäkin ehkä voisin oppia käyttämään.

Kävimme Antikvariaatissa, jossa olen ehkä kerran aiemmin käynyt, ja onneksi mentiin kun löysin sieltä tällaisen kirja-aarteen, Äidin maailma taiteilijan silmin, Wsoy Porvoo 1947."Madonna" Akseli Gallen-Kallela 1891
Kansipaperin alla olevaan "toiseen kansipaperiin" painettu värikuva Gallen-Kallelan vaimostaan ja tyttärestään maalaamasta taulusta. Kirjan kuvat ovatkin kaikki mustavalkoisia, tämä ainut värillinen.Kaksinkertaisten papereiden alta paljastuu vielä hienot pahvikannet. Kirjan paperi on arvokkaan tuntuista vähän kellertävää valoa vasten katsottuna "viivallista" paperia.

Kirjan toimittaneella Maija Suovalla oli aluksi tarkoitus kerätä valokuvia äidin elämästä, siis ihan yleistasolla. Tuon ajan kuvat oli kuitenkin niin ottamalla otettuja, ja niitä löytyi kovin vähän. "Nuo valokuvien etsintäretket johtivat toimittajan taiteen valtakuntaan, ja sieltä löytyi kaikki se, mitä hän oli toivonut ja vielä enemmänkin - äiti- ja lapsiaihe näyttää olevan taiteilijalle todellinen innoituksen lähde." - lainaus esipuheesta.

Otin muutaman kuvan selatessani kirjaa:Albert Edefeltin maalaus 1880-luvun lopultaVenny Soldan-Brofeldt, 1890-luvultaSaksalaisen Hermann Kaulbalch'n maalaus äidistä (syöttää taustalla pienintään) ja lapsista.Paitsi maalauksista, kirjassa on runsaasti kuvia patsaista ja veistoksista, tässä yksi joka jäi ensiselailulla mieleen, Giovanni Focardin teos "Kylläpä hän on likainen".

Kirjassa on 154 sivua, joka aukeamalla useita teoksia, eli useampi sata teosta kuvina.


Tumblr_lk9wydiysi1qgfjino1_250_large

Näin se alkaa vappuaatto kallistua iltaan, tämän kummempia juhlimatta, tai vielähän tässä ehtii simaa siemaisemaan :)

7 kommenttia:

 1. Olet löytänyt todellisen aarteen. ihania kuvia ja sisältö varmaan hengeltään samansuuntainen muutenkin. Onnea ostoksestasi.
  Harmillisia tuollaiset kuvien häviämiset. Minulla kerran Picasa ilmoitti tiivistävänsä kuvia ja tiivisti niin, että kaikki lähti koneelta, myös omat kuvat sivulta. harmittihan se, mutta onneksi oli kuitenkin paljon kuvia kansioissa jotka eivät hävinneet.
  Ihanaa toukokuuta. On vain vähän viileetä nyt.

  VastaaPoista
 2. Ihana kirja! Minä olen sen myös löytänyt joskus pari-kolme vuotta sitten ja vaikka se on vanha ja kulunut, on se yksi aarteistani.
  Kivat nuo puuhelmet! Ei ihan tavalliset.
  Harmi, että kuvat hävisivät. JOspa ne kuitenkin pompahtavat jostakin esille vielä...

  VastaaPoista
 3. Hienon kirjan löysit, missä hienoja kuvia.
  Jospa ne kadonneet kuvat ovat jossain
  toisesa tiedostossa. Toivotaan ,että löytyvät.
  Iloista toukokuun alkua sinulle.

  VastaaPoista
 4. Upeita teoksia kirjassa ♥ Tuosta patsaasta tulee mieleen "poliisi Ponteva", en tiedä mikä tuo Ponteva on mutta tuli mieleen, on niin hauskan näköinen :D

  VastaaPoista
 5. Kiitos mummeli, sepä vasta tehotiivistys on ollut kuvillesi, kaikkea sekin Picasa...

  Kappas vain, sinullakin anja tämä kirja, on se aarre :) Mietin värikkäiden ja näiden helmien välillä, otin sitten nämä.

  Kiitos sirpa samoin sinulle! Ei niitä kuvia löytynyt, no uusia saa aina otettua... vähän kyllä nyt arveluttaa tuo siirtohomma, mutta jospa ei toiste sattuisi.

  Kiitos Tuula, tuo on "Toripolliisi" nimeltään Oulussa, on se pontevan näköinen :)

  VastaaPoista
 6. Kauniita kuvia.
  Ompas siellä paljon simapulloja.
  Löysit oikean aarteen, upea kirja.

  VastaaPoista
 7. Kiitos seijastiina, tuota kirjaa tulee varmasti tutkittua moneen otteeseen, hienoja vanhoja teoksia kuvattuina.

  VastaaPoista

Pienikin kommentti piristää :)